Foder

Der er to slags mad, der er meget vigtige for kaninen at få. Den ene er kaninpiller, og det andet er grøntfoder.
Der findes mange forskellige slags kaninpiller. Vi bruger Grøn Kanino, som vi synes, er det bedste. Man kan desværre kun købe Grøn Kanino i 25 kg. sække, så hvis man har en kanin og synes, at det er lidt for meget, at have sådan en sæk stående, findes der andre gode kaninprodukter, som man kan få i mindre poser. Kaninpiller kan købes hos enhver foderstofforhandler rundt om i landet. Hvis du lige pludselig vil skifte fra en slags piller over til en anden er det vigtigt, at du skifter langsomt. Du skal blande noget af det nye og gamle foder sammen og give det til kaninen i starten, så dens mave kan vende sig til det nye foder, når du så har gjort det et stykke tid kan du gradvist skifte helt over til det nye foder. Hvis du gør det brat, kan din kanin nemt få dårlig mave.
Da der er meget forskel på kaniners størrelse, vil jeg ikke skrive hvor mange kaninpiller hver race skal have, men kun give nogle tommelfingerregler om, hvor meget de gennemsnitlig skal have inden for deres vægtskala. Kaninerne skal foderes EN gang om dagen og en hovedregel er, at Hermeliner om dagen skal have, hvad der svarer til en håndfuld (på en voksen!), Dværgvæddere (og andre små racer) skal have ca. 50 g., mellemstore racer skal have ca. 75 g. og store racer skal have alt, hvad de kan spise. Gravide og hunner med unger, skal også have alt det, de kan spise.
Foto af et bundt gulerødderSom kaninpiller er grøntfoder meget vigtigt for kaninen. Kaniner spiser næsten alt grønt: græs, salat, gulerødder, rådbeder,  roer, æbler, pærer, mælkebøtter, ect.. Hvis du giver din kanin græs, skal det være helt tørt, når du giver den det, ellers får den dårlig mave. Det er det bedste, hvis kaninerne får en lille smule grønt af den ene eller anden slags hver dag. Man skal være opmærksom på, at hvis man har været stoppet med at give kaninerne grønt i en periode, f.eks. en vinter, og man vil starte op igen,  skal man starte op lige så forsigtigt, med en lille smule hver dag, og så gradvist øge mængden. Hvis man starter med, at give kaninen alt for meget grønt på en gang, kan det ofte resultere i, at kaninen får dårlig mave. Hvis dette sker, skal man øjeblikkeligt holde inde med, at give kaninen grønt, og udskifte foderet med havregryn et par dage (eller indtil maven er god igen). Det samme gælder med kaninunger, her skal man starte endnu forsigtigere op, da kaninungers maver ofte er sarte, og det kan meget let resultere i dårlig mave, men så må man bare stoppe i noget tid, og prøve igen, når maven er gået i orden igen.
Man skal være opmærksom på, at det grønt man kan finde om foråret, ofte er stærkere, end det grønt man kan finde på andre årstider, så vær ekstra forsigtige her.
Du skal selvfølgelig sørge for, at det grønt du giver dine kaniner, ikke er blevet sprøjtet med gift af den ene eller anden slags, for kaninerne kan blive utrolig syge, hvis du gør det. Det vil sige, at du absolut ikke må gå og plukke mælkebøtter eller andet langs vejkanten, da stort set alle vejkanter bliver sprøjtet med gift, og selv om de ikke gør, forurener bilerne så meget, at det også er farligt. Det bedste er, at give kaninen grønt fra egen have eller fra haver eller områder, du er sikker på er sprøjtefrie.
Om foråret er frugtgrene et godt supplement til de vante gulerødder. Disse er utrolig sunde for kaninerne, da frugtknupperne indeholder utrolig mange vitaminer, proteiner, ect..
Kaninerne skal altid have rent halm i burene og det er godt hvis man yderligere giver dem lidt hø hver dag.
Hvis man har lidt kartofler tilovers fra sin aftensmad kan kan godt give kaninerne dem. Man kan også give dem tørt brød f.eks. rugbrødsendeskiver eller et tørt rundstykke.
Hvis man giver kaninen meget ekstra foder, så som grønt, kartofler eller lignende er det en god ide at give kaninen lidt færrer kaninpiller.
Udover foder er det selvfølgelig meget vigtigt, at kaninen altid har rent vand i vandskålen, som den kan drikke af.